Over herfstblaadjes – Antroposofisch Leven

Herfstblaadjes- het ideale verzamel- en knutselmateriaal! Ben je op zoek naar een leuke buitenactiviteit met de kinderen, ga dan je wijk of het bos in en zoek herfstblaadjes. Altijd prijs, altijd genieten. Want een herfstblaadje is een kunstwerk van de natuur, met al die prachtige kleuren. Maar: waardoor komt het eigenlijk dat groene blaadjes verkleuren, en waarom gebeurt dat in de herfst?

Bladkleurstof

Normaal gesproken zijn  bij de meeste bomen de blaadjes groen. Dat komt door de groene bladkleurstof, het chlorofyl. Denk niet te licht over chlorofyl, want het doet veel meer dan de blaadjes een groene kleur geven. Chlorofyl zorgt ervoor dat een boom, als ik het héél kort zeg, zuurstof kan maken uit zonlicht. En zonder die zuurstof kunnen wij niet leven. Natuurlijk wist ik wel, net als wij allemaal, dat bomen de “longen” van de aarde zijn. Maar dat juist het chlorofyl zo onmisbaar is, dat had ik niet onthouden (sorry, meneer Gortemaker van biologie, u had nog wel zo goed uw best gedaan). Wil je meer weten, kijk dan eens op de website van Willem Wever. Daar wordt dit uiteindelijk best ingewikkelde stukje informatie heel begrijpelijk uitgelegd.

Geel, oranje, rood en bruin

In de herfst wordt het kouder. Het chlorofyl breekt daardoor af en verdwijnt uit het blad. En daardoor kun je zien dat de blaadjes pigmenten bevatten in andere kleuren. Dat deden ze eerder ook al, maar je kon het niet zien zolang er chlorofyl in het blad zat. Geel, oranje, rood en bruin, dat zijn de kleuren van de herfst, en, niet toevallig dus, ook de kleuren van de herfst-seizoenstafel.

En nu op pad!

Zo, en nu zou ik zeggen: ga naar buiten en zoek de mooiste herfstblaadjes uit. En wil je dat ze mooi blijven, droog ze dan. Hoe dat moet? Dat leg ik uit in mijn blog “Hoe droog ik herfstblaadjes?”

IMG_20150909_144504
Knutsel een Michaelsfiguur met rozenbottels
IMG_20150909_144103
Maak een spiraal van lijsterbessen