Zevenblad – Antroposofisch Leven

Eerder noemden we deze plant al in het artikel over de Priona Tuinen. Zevenblad, ook wel tuinmansverdriet genoemd.

Woekerplant

Hij is zowat de nachtmerrie van elke achtertuin en hovenier….de groene plant met zijn karakteristieke zeven blaadjes. Zevenblad is een woekerplant, en neemt snel veel ruimte in. In de tijd van het Romeinse Rijk werd zevenblad overal geplant, en zo verspreidde het zich in rap tempo. Zevenblad wordt in sommige landen als bodembedekker gebruikt, omdat het een sterke en makkelijke plant is, en weinig ruimte laat tussen het blad. Ook krijgt zevenblad een mooie, witte bloem.

Geneeskrachtig en lekker

Dit kunnen allemaal heel vervelende eigenschappen zijn als je niet op de aanwezigheid van zevenblad zit te wachten.. maar.. waarom iets tegenwerken wat eigenlijk heel positief is? De plant is behalve dat hij heel sterk is, ook geneeskrachtig. En bovendien heel lekker! De smaak doet enigszins aan peterselie denken. Vroeger hoorde zevenblad tot de eerste verse planten die men at na de winter; de jonge scheuten komen op vanaf februari.

Zevenblad bevat veel vitamine A en C en de mineralen kalium, calcium en magnesium. Tegenwoordig schijnen veel mensen een magnesiumtekort te hebben, dus  is  het eten van deze plant voor hen zeer geschikt! Hieronder geven we een paar tips en een recept, en gaan we verder in op de geneeskrachtige werking van de plant.

Je kunt zevenblad eten:

  • In een salade als alternatief voor sla
  • Zoals spinazie door bijvoorbeeld een pasta
Pesto

Wat ook heel lekker is, is pesto met zevenblad, en het is heel simpel vers te maken:

Doe wat zevenblad, pecorino (Italiaanse schapenkaas), walnoten, knoflook, olijfolie en peper en zout in een kom. Meng alles fijn met een vijzel en stamper. Meng dan alles goed door elkaar. Blijf mengen tot er een glad mengsel ontstaat en: de pesto is klaar. Lekker door de pasta of op stokbrood.

Goed voor de nieren

Zevenblad staat bekend als middel om de werking van de nieren te versterken. In de nieren hopen zich allerlei afvalstoffen op; zevenblad zorgt ervoor dat de afvalstoffen via de urine afgevoerd worden. Alleen al het eten van zevenblad is dus geneeskrachtig.

Tuinmansverdriet? Dus niet!

Al met al zouden wij zevenblad liever betitelen als “tuinmansvreugd”! Eten jullie weleens zevenblad? Heb je een lekker recept? Laat het ons weten!