Vlierbloesem-pannenkoekjes – Antroposofisch Leven

Mmmmm…pannenkoekjes met vlierbloesem! Dat is een recept dat ik nu echt even wilde uitproberen. Deze pannenkoekjes zijn lekker smaakvol, en ik vind het bovendien een leerzaam werkje om ze te maken. Kinderen kunnen vanaf jonge leeftijd al helpen bij het plukken, wassen en knippen van de bloesems.

Vlierbloesem verzamelen

Wat heb je nodig om vlierbloesem-pannenkoekjes te bakken? Naast alle gebruikelijke ingrediënten om pannenkoeken te bakken (meel, melk, ei, snufje zout), heb je natuurlijk vlierbloesem nodig. Je gaat dus eerst naar buiten, en je neemt mee:

  • Een tas of mand
  • Een kindveilige schaar
  • Een rozenkwarts of andere zachte edelsteensoort
  • Een open geest
  • Een bewust hart
Zoek de vlier

De vlier kenmerkt zich door de grote witte bloesemschermen, met kleine witte bloemen en knopjes. De vlierbloesems ruiken heerlijk, ze bloeien alleen voornamelijk in juni. De vlier groeit op heel veel plekken, meestal staat de plant niet alleen, maar vormt hij een soort haag langs wegen, paden, en tussen andere bomen. Je vindt de vlier in het bos, in het park, in de wei, maar ook in de stad. Je weet er vast wel een paar bij jou in de buurt.

Zomerzonnewende en Sint-Jan

Aan de vlier worden magische krachten toegekend, en hij zou in verbinding staan met de elfenwereld. Het is ook de boom van de zomerzonnewende, oftewel Litha. Vandaag, 21 juni, is het precies die dag, de zomerzonnewende van 2016. Vroeger werd Sint-Jan ook op deze dag gevierd, maar in de huidige tijd meestal op de eigenlijke heiligendag, 24 juni.

Zoek verbinding met de vlier

Zoek een plek op waar een aantal vlieren groeien. Ga dichtbij de eerste vlier staan, kijk of hij mooie grote schermen heeft die volledig in bloei staan (eventuele knopjes tussen de bloesems zijn niet heel lekker om te eten). Maak dan contact met de vlier. Dat doe je door je ogen te sluiten en de energie van de vlier te voelen in stilte. Laat je intentie spreken. Waarom ben je hier? En wat wil je met de bloesems van de vlier doen? Er komt een antwoord, je hoeft alleen maar te voelen. Als de vlier het goedvindt (en de meesten vinden het goed als je een aantal bloesems meeneemt), kun je voorzichtig een paar schermen afknippen met een stukje steel eraan. Neem niet alle schermen mee, laat de boom grotendeels heel. Ga zo verder naar de andere vlieren, tot je genoeg schermen hebt verzameld.  Twee of drie grote bloemschermen zijn al genoeg. Bedank dan alle vlieren op de plek, en leg een rozenkwarts bij hen neer, tegen de stam. Je kunt ervoor kiezen om een centrale vlier te kiezen, waar je voor alle vlierstruiken de rozenkwarts bij neerlegt; bomen staan met elkaar in verbinding. Maar je kunt ook elke vlier apart een rozenkwarts geven. Als je klaar bent, neem je de vlierschermen mee naar huis.

Bak je vlierbloesempannenkoekjes

Thuis spoel je de schermen zachtjes schoon in de gootsteen. Daarna laat je de schermen even uitlekken in een vergiet. Maak intussen een pannenkoekbeslag zoals je gewend bent. Ik deed het zo:

  • 250 gram Kabouterpannenkoekmeel
  • 500 ml Rijstmelk
  • 1 ei
  • Een snufje zout

Kluts alles goed door elkaar met een garde tot een glad beslag.

Pannenkoeken met hele vlierbloemschermen

Je kunt de vlierpannenkoeken op twee manieren maken. De eerste manier, te zien op de afbeelding bovenaan, gaat zo:

Smelt een klontje (plantaardige) boter of olie in de pan, en giet beslag in de pan. Zet de pan op middelhoog vuur. Pak een heel vlierbloemscherm, en druk dit met de bloemen naar beneden in het beslag in de pan. Wacht tot de onderkant van de pannenkoek droog is, en draai de pannenkoek om. Even kort bakken, en dan op een bord laten glijden met de steel omhoog. Deze manier is vooral leuk voor kinderen: Je kunt de pannenkoek van de vlier af eten. Let op: eet alleen de bloesems, NIET de steel.

Pannenkoeken met losse vlierbloesems

De tweede manier kost iets meer werk, en gaat zo:

Voordat je beslag in de pan doet, knip je de bloesems van de schermen, en je vangt ze op in een schaaltje. Doe dan een klontje boter of olie in de pan op middelhoog vuur, giet er beslag in, en strooi dan een handje vlierbloesems over de pannenkoek. Keren als de bovenkant niet meer vochtig is. Deze manier is subtieler, en het eet ook iets makkelijker. Je kunt de bloesems ook meteen door het beslag roeren.

Veel plezier met het bakken van jullie vlierpannenkoeken! Ze zijn het lekkerst met vers fruit, zoals appel, aardbeien of kersen.

Elfenkoekjes voor Sint-Jan
Sint-Jan, die komt eran!