Pasen – Antroposofisch Leven

Pasen. Een groot feest,  het grootste binnen het christendom, omdat met Pasen sterven en opstanding van Jezus Christus herdacht worden. Maar ook, zeker voor jonge kinderen, een feest van de nieuwe lente, de vruchtbare aarde. Zelf herinner ik me uit mijn kindertijd vooral het eieren zoeken in het bos bij mijn opa en oma en het genieten van het groen dat weer opkwam, de vogels die ik hoorde fluiten in de bomen.

Wanneer vieren we Pasen?

Pasen heeft geen vaste datum zoals bijvoorbeeld het kerstfeest.  Ik heb me vaak afgevraagd hoe de datum wordt vastgesteld, en let op, hier komt het: We vieren Pasen op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. We gaan er daarbij vanuit dat de lente op 21 maart begint, met de voorjaarsevening. Daardoor valt Pasen altijd ergens tussen 22 maart en 24 april.

De Stille Week voor Pasen

De Stille Week is de week die voorafgaat aan Pasen. Deze week heet ook wel Goede Week, Heilige Week of Lijdensweek. Er zijn veel bijbelverhalen over deze week. We lezen bijvoorbeeld hoe Jezus op maandag de tempel zuivert, op dinsdag degenen die hem aanvallen weerwoord geeft, op de woensdag gezalfd wordt, op donderdag het Laatste Avondmaal viert, en tenslotte op Goede Vrijdag gevangengenomen en gekruisigd wordt.

De betekenis van Pasen

Op Paaszondag bezoeken de belangrijkste vrouwen uit Jezus’ leven zijn graf, en dat blijkt leeg te zijn. Een engel zegt hen, dat hij daar niet meer is; op die manier wordt duidelijk, dat hij is opgestaan uit de dood. Deze gebeurtenis is de belangrijkste binnen het hele christendom, en het maakt dat Pasen een heel grote lading heeft. Ook binnen de antroposofie heeft Pasen een grote betekenis, vanwege de plaats die Rudolf Steiner Jezus Christus toekende in de ontwikkeling van de mensheid. Voor dit blog voert het te ver om een samenvatting te geven, maar er is veel over te lezen, bijvoorbeeld in het boek “Schipper mag ik overvaren” van Juul van der Stok.

Het Paasfeest voor kinderen

Met oudere kinderen kun je praten over leven, dood en opstanding, en hoe je daar zelf over denkt. In bredere zin is Pasen het feest van de transformatie, en je kunt ruimte maken om te overdenken welke gebeurtenissen jou hebben veranderd, welke transformaties jij zelf hebt beleefd. Met jonge kinderen kan dat natuurlijk nog niet. Voor hen vier je Pasen het beste als een feest van de lente, van openbarstende bloemknoppen, van de natuur die niet kan wachten om tot bloei te komen na de koude, kale winter. Dat is immers ook een transformatie en een overgang van dood naar leven. Eieren en Paashaas zijn aansprekende symbolen voor de vruchtbare, ontluikende natuur, en je kunt er vrolijke spelletjes mee spelen.

Hoe maak ik een palmpasenstok?
geverfde eieren
Verf eieren op een natuurlijke manier