Hoe maak ik een Sint-Maartenlampion van een pompoen? – Antroposofisch Leven

Ik loop hier met mijn lantaren en mijn lantaren met mij,
Daarboven stralen de sterren, beneden stralen wij,
Mijn licht is aan, ik loop vooraan, rabimmelrabammelrabom.
Mijn licht is uit, ik ga naar huis, rabimmelrabammelrabom!
Lampionnen en pompoenen

De kinderen die met hun lampion langs de deuren gaan, spelen daarmee de bedelaar uit de legende van Sint Maarten; zij vragen om een aalmoes. De lampion werd vroeger gemaakt van een suikerbiet of een koolraap, maar vandaag de dag gebruiken we meestal een pompoentje. Hoe je van een pompoen zelf een mooie Sint-Maartenlampion maakt, leggen we hier uit in vijf stappen.

Wat heb je nodig?

Je hebt nodig:

  • Een oranje pompoentje. Let erop dat je er eentje kiest die rechtop blijft staan op een tafel, anders is straks het uithollen en versieren veel lastiger
  • Een scherp mes
  • Een lepel
  • Een meloenbolletjesuitsteker
  • Een dunne breinaald, of een dun fretboortje o.i.d.
  • Binddraad of een sterk lint
  • Een waxinelichtje
  • Veel tijd. Reken op minstens twee uur in totaal
Stap 1: het deksel

Je begint met het uitsnijden van het deksel. Zet de pompoen op een tafel (denk erom dat je kunt uitschieten, dus gebruik een ondergrond die mag beschadigen of vies worden). Snijd dan in een zigzagpatroon in een cirkel om het steeltje van de pompoen heen. Onze tips hierbij:

  1. Steek het mes diep in de pompoen, dan laat het deksel straks gemakkelijker los.
  2. Vind je het lastig om dit figuurtje uit te snijden, teken dan eerst het patroontje op de pompoen en volg de lijntjes.
  3. Via de opening die gaat ontstaan ga je straks de pompoen uithollen. Maak dus het deksel groot genoeg.

Ben je helemaal rond gegaan? Steek dan het mes in één van de uitgesneden lijntjes en til het deksel ermee omhoog. Doe dit met beleid, zodat pompoen en deksel niet beschadigen.

Stap 2: het uithollen

Keer het deksel om en schraap het mooi bij. Haal dan met een lepel de zaadjes uit de pompoen. Pak dan de meloenbolletjesuitsteker en schraap het vruchtvlees uit de wanden van de pompoen. De wanden mogen niet te dik blijven, maar ook niet te dun worden. Doe als je wilt de zaadjes in een kom, en het vruchtvlees in een andere. De zaadjes kun je schoonmaken, drogen en later zaaien, van het vruchtvlees kun je soep maken.

Stap 3: Het deksel gereedmaken

Neem nu weer het deksel en maak er één of twee kleine luchtgaatjes in. Pas dan het deksel op de pompoen- zit het goed? Mooi zo, dan kunnen we verder met stap 4.

Stap 4: De pompoen versieren

Zet de pompoen voor je op tafel. Je gaat nu rondom kleine sterretjes uitsnijden. Pak je scherpe mes en steek het dwars door de wand van de pompoen van buiten naar binnen. Maak een zigzagpatroon zoals je ook bij het deksel al deed, maar dan veel kleiner. Onze tip: pak het mes zo dicht mogelijk bij de punt vast, dan kun je het beste bijsturen.

Stap 5: Het hengsel

We zijn er bijna! Voor het hengsel maak je in de wand van de pompoen met de breinaald twee kleine gaatjes boven elkaar met minstens één centimeter tussenruimte. Zorg dat je zeker 4 centimeter onder de dekselopening blijft, anders scheuren de gaatjes uit. Maak vervolgens aan de tegenoverliggende kant van de pompoen twee dezelfde gaatjes. Meet een stuk binddraad af van zo’n 75 cm. Steek één van de uiteinden in het onderste kleine gaatje en haal het binnendoor weer naar buiten door het bovenste gaatje. Draai dan dit uiteinde een paar keer om de lange kant van het binddraad heen, tot het stevig vastzit. Maak het andere uiteinde van het hengsel op dezelfde manier vast aan de tegenoverliggende kant van de pompoen.

De Sint-Maartenlampion is klaar!

Je harde werken is beloond: de Sint-Maartenlampion is klaar! Als je ermee op stap gaat, zorg dan dat je:

  • een gasaansteker meeneemt voor als het kaarsje uitgaat
  • een paar reserve waxinelichtjes bij je hebt
  • een elektrisch waxinelichtje bij je hebt

Veel plezier bij het maken van de lampion, en bij het Sint-Maartenlopen op 11 november! Wie weet komen jullie ook wel bij ons aan de deur……