Hoe help ik mijn kindje om de warmtezin te ontwikkelen? – Antroposofisch Leven

Heb ik het koud? Of juist warm? Het duurt even voordat een kind dit zelf weet. Natuurlijk is het heel belangrijk om te weten of je kleding de juiste behaaglijkheid geeft. Maar volgens de zintuigleer kun je, als je je warmtezin goed hebt ontwikkeld, ook ervaren of je meedoet aan de wereld, of dat je juist uitsluiting ervaart. Een goed idee dus om de warmtezin te helpen ontwikkelen! Maar hoe? Lees mijn tips:

Zorg voor de juiste kleding

Het lijkt zo’n open deur: zorg dat je kind het noch te warm, noch te koud heeft. Maar toch is dit niet altijd gemakkelijk om te doen. De temperatuur tussen binnen en buiten kan erg verschillend zijn, en het ene kind heeft het veel sneller warm en/of koud dan het andere. Het is dus belangrijk om goed op te letten. Een kind dat het veel te warm heeft, heeft meestal een rood hoofd, een kind dat kouwelijk is, is misschien wat erg rustig en teruggetrokken. Zo’n kindje is goed geholpen als je voor het slapen gaan de voetjes masseert met olie.

Het is daarom goed om met de eigenheid van je kindje rekening te houden als je de kleding kiest. Een bijzondere rol is weggelegd voor wol: kleding van wol helpt je kindje om zelf de lichaamswarmte te reguleren.

Speel in op de omstandigheden

Maat houden wat betreft de omgevingstemperatuur kan veel voor je kind doen. Daar bedoel ik mee: geef wat tegenwicht. Is het erg koud buiten? Geef dan na het buitenspelen aandacht aan het weer warm wrijven van de handjes. Geef als tussendoortje bijvoorbeeld eens een warm papje in plaats van fruit. En bij de lunch lekkere (zelfgemaakte) soep.

En is het erg warm? Zoek dan juist de schaduwplekjes op en zet je kind een zonnehoedje op. Een leuk werkje is het maken van een eenvoudig waaiertje van karton, zodat je kindje zichzelf koelte kan toezwaaien.

Een warme houding=goedheid

Hoe je kindje zich ook voelt bij warmte of kou, jouw eigen houding is van doorslaggevend belang. Ook die kan warm, of juist koel zijn. Een warme houding, je kindje respecteren en liefdevol tegemoetkomen, geeft geborgenheid, en het gevoel er te mogen zijn. Zelf vind ik het mooi om te weten dat dit zo werkt (en welke ouder weet dat niet?). Het helpt me om geduld te bewaren op moeilijke momenten.

De omgevingsgerichte zintuigen
Wol, warmte en de antroposofie