Gezonde chocoladecake – Antroposofisch Leven

Ik hou van koken en bakken, en dat doe ik het liefst suikervrij en zo gezond mogelijk. Ik vind het leuk om een recept dat ik onlangs geprobeerd heb met je te delen. Het is een recept voor een gezonde chocoladecake op basis van….rode bieten! Deze cake was bij ons een groot succes! Het is ook een mooie manier om stiekem wat extra groenten binnen te krijgen, ook mijn dochter smulde ervan.

Ingrediënten voor de gezonde chocoladecake

Je hebt nodig:

  • 250 gram gekookte en (met de staafmixer) gepureerde  rode bieten
  • (optioneel) Een halve theelepel vanille-extract  van de biowinkel, of zelfgemaakt
  • 300 gram ongeraffineerd zoetmiddel, ik gebruikte kokosbloesemsuiker
  • 250 ml plantaardige olie, ik gebruikte raapolie
  • 3 eieren
  • 225 gram bloem of meel naar keuze, ik gebruikte een deel boekweitmeel en een deel tarwemeel. Als je glutenvrij eet, kun je deze cake gemakkelijk glutenvrij maken door een glutenvrije meelsoort of bakmix te kiezen.
  • Anderhalve theelepel wijnsteenbakpoeder
  • Snufje zout
  • 6 eetlepels cacaopoeder, ik gebruikte de rauwe variant van de biowinkel
  • Een geschikte bakvorm, bijvoorbeeld een rechthoekige voor brownies, of een ronde springvorm van 24 cm doorsnede. Ik gebruikte deze keer een grote ovale ovenschaal, dat gaat ook prima. Neem geen cakevorm.
Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180 graden, en vet de bakvorm in met olie. Pak twee grote kommen of schalen. Doe de gepureerde bietjes in de eerste kom, en doe de eieren, het vanille-extract en het zoetmiddel erbij. Mix met een garde of met een mixer alles goed door elkaar. Pak nu de tweede kom. Meng in hierin het meel met het wijnsteenbakpoeder, zout, en cacao. Dat kan gewoon met een lepel. Zorg dat je goed mengt, en voeg dan de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten in de andere kom. Weer goed mengen met een garde of met een mixer. Daarna kun je het beslag in de bakvorm schenken. De cake is gaar na 25 tot 30 minuten. Even laten afkoelen, en smullen maar!