De seizoenstafel van Martijn (2): Herfst – Antroposofisch Leven

Het wordt weer herfst: tijd om de seizoenstafel aan te passen. Maar: hoe zet je een seizoenstafel op en hoe richt je die verder in? We gingen op bezoek bij Martijn, en hij heeft het ons laten zien. We geven een stap-voor-stapbeschrijving.

Voorbereiding

Bepaal, voordat je begint, op welke plek de seizoenstafel moet komen. Het kan een tafeltje zijn of een (lage) kast, maar ook, zoals bij Martijn, een vensterbank. Verzamel voor de herfstseizoenstafel eikels, kastanjes, dennenappels en dergelijke. Gedroogde herfstbladeren doen het ook goed. Verder zijn een paar grotere elementen nodig, zoals een dikke tak of een kandelaar, of een grote viltfiguur. Martijn gebruikt een doek als basis; dit geeft al meteen veel sfeer. Kies een lap of sjaal in herfsttinten. Tip: het is handig als je per seizoen een doos maakt om alles in op te bergen.

Stap 1: Zoek alle spulletjes bij elkaar die je voor de seizoenstafel wilt gebruiken, en liefst nog wat extra zodat je keuze hebt. Leg al die dingen klaar, bijvoorbeeld op een tafeltje.

Stap 2: Drapeer de doek over de plek die je gekozen hebt. Martijn heeft een doorschijnende, gele lap, die hij ophing in het raamkozijn, middenin. Rechts in de vensterbank stond al een lampje; dat heeft hij laten staan.

Stap 3: Kies drie grotere elementen en plaats die links, rechts, en in het midden. Sowieso werkt het het beste om oneven aantallen te nemen.

Stap 4: Leg naast en tussen de grotere elementen kleine spulletjes. Een handje eikels om en kandelaar, wat dennenappels in een schaal, enzovoort. Je kunt hier eindeloos mee spelen en uitproberen.

Stap 5: Als je al geen grote figuur had gebruikt, plaats dan één of meer kleinere figuurtjes. Nu gaat je herfst-seizoenstafel echt leven.

Stap 6: Bedenk nog wat extra versiersels. Martijn had een aantal gedroogde herfstbladeren. Hij heeft die met speldjes in de doek gehangen, dat gaf een erg mooi effect. Naast de doek kwamen aan weerskanten nog wat zelfgemaakte spinnenwebben te hangen.

Klaar! En wat we nog zeggen willen: een seizoenstafel opzetten is gemakkelijk. Het gaat altijd goed, en het draait natuurlijk niet om prijs of perfectie. Maak je als gezin samen een seizoenstafel, dan heb je een uurtje het grootste plezier, en dat is volgens ons goud waard!

Extraatje

Tot slot: Martijn heeft na de eerste seizoenstafel ook nog een tweede gemaakt. Deze is op een lage kast gemaakt, en ziet er ietsje anders uit; het accent ligt hier op de rechterkant in plaats van op het midden. Zo kun je alle kanten uit.

Hopelijk hebben jullie, net als wij, een boel inspiratie opgedaan, we wensen jullie een paar fijne uurtjes toe met het maken van de herfstseizoenstafel!