De seizoenstafel van Martijn (1) – Antroposofisch Leven

Seizoenstafels: de herfst is een ideale start

De klas en de school hebben een prachtige plek waar je niet omheen kunt: de seizoenstafel. Sfeervolle, zachte, vilten poppetjes, bloempjes, stenen, ze geven een geweldige reflectie van de wereld boven, op en in de aarde. Als nieuwe vrijeschoolouder denk je misschien: mooi, maar zo’n prachtig plekje kan ik thuis niet maken.

Maar daar vergis je je in: iedereen kan zelf een mooie seizoenstafel inrichten. Mijn blogs helpen je op weg. We gaan door alle seizoenen en vieringen heen, low-budget en vooral gericht op de beleving van jezelf en je kind(eren).

Zo buiten, zo binnen

Geen enkel seizoen is beter geschikt om te starten met een seizoenstafel dan de herfst. De invulling komt je -letterlijk- aanwaaien. Eerst eens kijken wat een seizoenstafel is kan geen kwaad. Simpel gezegd is een seizoenstafel niets anders dan het binnenhalen van de natuur. De tafel wil een weerspiegeling zijn van wat er buiten gebeurt. In essentie wordt de tafel opgezet voor kinderen, maar dat wil niet zeggen dat het niet voor iedereen een fijne plek kan zijn! Maar..hoe start je?

Samen met je kind aan de slag

Het eerste probleem dient zich snel aan: op school zijn de seizoenstafels erg mooi! Daar kan je nooit tegenop concurreren. Nou, dat hoeft ook niet. Voor een kind is het al geweldig dat je, net als op school, een stuk herkenbaarheid creëert. En bovendien: thuis kan je kind ook nog zelf een bijdrage leveren. Zeker in de herfst doet je kind niks liever dan schatten van de natuur naar binnen dragen. Kwantiteit is daarom echt het probleem niet. Kwaliteit en esthetiek misschien wel.

Inspiratie op internet

Laat je daardoor vooral niet afschrikken. Inspiratie voor seizoenstafels vinden is niet moeilijk. Even googlen en je hebt genoeg hits; er is zelfs een startpagina voor dit onderwerp. Je kunt samen kijken wat je aanspreekt en dan meteen aan de slag gaan. Je zult zien dat de seizoenstafel je gezin echt kan verbinden, en dat het werken eraan ontspant.

De samenstelling: ondergrond, basis, vulling

Een seizoenstafel hoeft niet letterlijk een tafel te zijn. Bij mij doet een kleine vensterbank dienst als seizoenstafel en het is geweldig. Maar een krukje of bijzettafeltje, of een -laag- kastje is ook prima. Je begint met een kleed als basis. Bij de herfst horen bruine, oranje, gele tinten. Het hoeft niet veel te kosten; even naar de kringloopwinkel en voor een paar euro ben je klaar. Dan de vulling. Je kinderen komen aan met eikels, kastanjes, appels, pompoenen. Zoek er een tak of een stuk schors bij. Schik alles samen op je ondergrond, wissel grote en kleine voorwerpen af. Begin vooral klein, less is more. Je kinderen komen vanzelf met aanvullingen. Een beetje herschikken zo af en toe en je bent weer up-to-date.

Hebben jullie al een herfst-seizoenstafel? En vinden jullie het ook zo leuk om daaraan te werken?