Bijvoeden met de Rapley-methode – Antroposofisch Leven

Vijf mei 2015. Mijn dochter bereikte de magische mijlpaal van zes maanden. Vanaf nu was ze geen hele kleine baby meer. Ze begon tandjes te krijgen, begon meer te huilen en verplaatste zich door de kamer. Haar karakter kwam duidelijker dan ooit naar voren, en zo ook haar grote interesse in… eten! Hoogste tijd om te gaan bijvoeden, en dat doe ik volgens de Rapley-methode.

De eerste hap: een sperzieboon

De liefde van de baby gaat door de borst… maar, vanaf nu ook door de maag. Het eerste hapje van mijn dochter was een sperzieboon. Ze stopte hem gretig en nieuwsgierig in haar mond, kauwde met haar kaken (haar eerste tandjes stonden nog op doorkomen), en slikte hem door. Ze keek me daarop verbaasd aan, alsof ze wilde vragen: “Wat is dit nou?”

Hee…..mama eet ook!

Maar vanaf toen was haar interesse gewekt in alles wat ik (ja..ik!) in mijn mond stopte. At ik een boterham met haar op schoot, dan belandde hij op de een of andere manier in haar mond. Zat ik aan tafel aardappels te eten, dan liet ze me weten dat zij óók wilde. En dat is goed. Dat is Rapley. Een kind dat zich gezond en normaal ontwikkelt, toont oprechte interesse in de dingen om hem heen. Daar hoort eten ook bij. Maar….wie is Rapley nu eigenlijk, en wat houdt de Rapley-methode in?

Gill Rapley

Gill Rapley is een Amerikaanse onderzoekster die jarenlang het eetgedrag van baby’s en jonge kinderen bestudeerd heeft. Zij kwam tot de conclusie dat kinderen het beste leren eten als zij het zelf mogen doen, en vooral als zij de kans krijgen om te spelen met hun eten. Natuurlijk heeft elk kind zijn eigen voorkeuren, en het is aan ons als ouders om daar op in te spelen. Ook is het immens belangrijk voor onze kinderen dat wij hen als individu respecteren en de ruimte geven om hun interesses verder te ontwikkelen en dingen uit te proberen. Vanaf dag een tot de dag dat we sterven en daarna. Leren eten hoort daar ook bij.

Past de Rapley-methode binnen de antroposofie?

Deze filosofie past mijns inziens uitstekend bij de antroposofie. De antroposofie gaat ervan uit dat ieder mens, en dus ieder kind en elke baby, een individu is dat hier op aarde is met een unieke individuele reden, die wij moeten respecteren. Daar hoort autonomie bij, en uitproberen. Bovendien is het binnen de antroposofie belangrijk dat de mens een natuurlijke, individueel bepaalde, ontwikkeling doormaakt. De Rapley-methode sluit hier naadloos bij aan. Het is geweldig om te zien hoe mijn dochter haar eten onderzoekt. Ze pakt het vast, bestudeert het, knijpt het fijn, gooit het op de grond, smeert het over de tafel, geeft het aan de hond, en stopt wat dan nog over is tenslotte in haar mond. Tot nu toe eet ze alles wat ik haar aanbied; tomaten, komkommer, venkel, pastinaak, korstjes van speltbrood, rijstwafels en witlof om een paar dingen te noemen. Ze eet zolang ze dat zelf wil, ik dring haar niks op, maar geef haar het bakje met eten zodat ze het vast kan houden (of op de grond kan gooien, of in haar mond kan stoppen) en het voedsel kan eten als ze dat wil. En ze wil….altijd! Ze geeft perfect en heel duidelijk aan wanneer ze iets wil eten, maar ook wanneer het genoeg is. Ze vindt het prachtig en ik ben dolgelukkig dat mijn kind zo’n interesse heeft voor eten en er ook van geniet.

De Rapley-methode in Nederland

In Nederland heeft lactatiekundige en kinderdiëtist Stefan Kleintjes de Rapley-methode geïntroduceerd en vertaald naar zijn eigen methode, de “Kleintjes-methode”. De methodes lijken heel veel op elkaar. Stefan Kleintjes heeft een handig en overzichtelijk voedselintroductieschema gemaakt waarin je kan lezen vanaf welke leeftijd je welk voedsel mag geven. Het schema is borstvoedingsvriendelijk, wat wil zeggen dat het bijvoeden de borstvoeding niet meteen gaat vervangen. Het geeft het kind de gelegenheid zichzelf te spenen, en veel kinderen die op deze manier worden bijgevoed blijven met gemak een jaar aan de borst of langer.

Ik vind het een geweldige methode waar ik helemaal achter sta, en ik kan het iedereen aanraden! Wil je meer lezen over de Rapley-methode? Bekijk dan onderstaande links:

De website van Gill Rapley

Stefan Kleintjes over de Rapley methode

Facebookgroep: Bijvoeden vanaf 6m a la Rapley

De Groene Vrouw: over bijvoeden vanaf zes maanden