Gezonde pizza- maak ‘m zelf met de kinderen – Antroposofisch Leven

Zelfgemaakte pizza- bij ons thuis zijn we er dol op. Zó dol zelfs dat wij twee keer per week pizza eten. Sinds jaar en dag gebruik ik een gemakkelijk en gezond recept, dat ik graag met jullie deel.

En wil je je kinderen mee laten helpen, dat kan dat prima. Leuk detail: baby’s die worden bijgevoed met de Rapley-methode, kunnen vanaf de leeftijd van 9 maanden gewoon meeëten. Laat in dat geval wel de salami weg.

Ingrediënten voor de bodem

Ik geef de hoeveelheden voor 4 volwassenen. Per persoon heb je dan 100 gram bloem nodig. Kinderen eten natuurlijk wat minder. Het is waarschijnlijk even puzzelen voordat je weet hoe groot ieders pizza zou horen te zijn; uiteindelijk weet je wat er nodig is en kun je alle hoeveelheden omrekenen voor jouw gezin. Maar zeker voor de eerste keer is het handig om gewoon een bakplaat met pizza te maken. Als die schoon op gaat en niemand heeft meer honger, dan weet je genoeg. En is er wat over, dan kun je dat best later opwarmen in de magnetron. Onderaan vind je nog een leuke tip om iedereen écht zijn eigen pizza te geven.

Ingrediënten

Voor 4 volwassenen heb je nodig:

  • 220 ml water
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 2 theelepels zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 400 gram biologische tarwebloem, of speltbloem
  • twee theelepels gedroogde Italiaanse kruiden
  • Een bakplaat

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een deegkom en kneed alles met je handen goed door elkaar. Leg een theedoek over de kom en laat het deeg minstens een half uur rijzen. Kneed het deeg dan nogmaals goed door en laat het weer een half uur rijzen.

Rijzen? Daar heb ik helemaal geen tijd voor!

Heb je hier geen tijd voor, neem dan in plaats van bloem en gist zelfrijzend bakmeel, dan kun je het rijzen helemaal overslaan. Als je geen tarwe gebruikt, kun je speltbloem nemen en daar wijnsteenbakpoeder aan toevoegen. 12 gram zou voldoende moeten zijn, neem een tweede keer wat meer als je vindt dat de bodem te weinig is gerezen in de oven.

Voorverwarmen en invetten

Verwarm de oven alvast voor op 250 graden. Vet de bakplaat in met wat olijfolie. Strooi een beetje bloem over het aanrecht. Neem de deegbal uit de kom, leg hem op het aanrecht en rol hem uit tot hij groot genoeg is voor jouw bakplaat. Leg dan de uitgerolde deeglap op de bakplaat. Tijd voor de vulling!

Ingrediënten voor de vulling:
  • 2 blikjes tomatenpuree van 140 gram of 2/3 pakje gezeefde tomaten, liefst zonder toegevoegde suiker
  • plakjes salami (denk om de Rapley-baby), wij kopen deze bij een bio-boerderijwinkel waarvan we bijvoorbeeld zeker weten dat de dieren geen antibiotica krijgen
  • 1 grote rode paprika, liefst van een natuurwinkel als je het zo gezond mogelijk wilt doen
  • 1 blikje tonijn in zonnebloemolie
  • champignons, ik koop biologische bij onze buurtsupermarkt
  • groene en/of zwarte olijven
  • eventueel een paar blaadjes verse basilicum, van de natuurwinkel
  • uien (deze gebruiken wij zelf niet, maar een ui geeft de pizza wel een lekkere pittige smaak)
  • geraspte kaas naar smaak

Verdeel nu eerst de tomaten(puree) met de bolle kant van een eetlepel over de deegbodem. Beleg deze vervolgens met salami (denk om de de Rapley-baby). Verdeel dan de andere ingrediënten over de bodem al naar gelang ieders smaak. Kinderen kun je daar leuk bij betrekken. Zet bakjes klaar met gesneden paprika, champignons, olijven enzovoorts. En laat dan iedereen zijn eigen pizzadeel beleggen. Strooi op het laatst de kaas erover.

De oven in

De pizza is snel klaar. Stel de oven in op 11 minuten. Misschien is jouw oven ietsje heter of minder heet dan mijn heteluchtoven, dus het kan zijn dat je een paar keer moet experimenteren voordat je weet hoe je met jouw oven de lekkerste pizza kunt maken.

Pas op: de pizza is erg heet, dus als je kleintjes hebt kan het nodig zijn om hem een paar minuten te laten afkoelen.

Lactosevrij en koemelkvrij: het kan

Leuk om te weten: zonder kaas is deze pizza ook lekker, vooral als je hem vóór het bakken even dubbelvouwt. Dat kan het beste als je aparte bakvormen gebruikt, zoals ik in de volgende alinea beschrijf. Dus wie net als ik melkproducten slecht verdraagt, kan toch gewoon deze pizza eten. Overigens: kun je wèl tegen sommige melkproducten maar niet tegen lactose, dan is het slim om oude kaas te kiezen voor het bestrooien. Daar zit geen lactose meer in.

Zie je wel: iedereen écht zijn eigen pizza!

Het is leuk om iedereen een aparte pizza te laten maken. In een gezin met kinderen van verschillende leeftijden heb je dan al gauw verschillende maten pizza’s nodig. Ik bak graag en veel en heb veel bakvormen. Voor een volwassene maak ik de pizza op een vlaaivorm, voor wat  grotere kinderen op de bodem van mijn springvorm en in mijn boterkoekvorm. Onze Rapley-baby krijgt haar eigen minipizza van de bodem van een kinderspringvorm. En smullen dat ze doet!