Borstvoeding: Sammy’s verhaal – Antroposofisch Leven

Tandemvoeden

Borstvoeding vind ik in al z’n aspecten enorm interessant, en ik vind het heel inspirerend om de verhalen van andere vrouwen over borstvoeding te lezen. Borstvoeding blijkt namelijk een beleving en een studie op zich te zijn. In de facebookgroep van La Leche League stelde ik een vraag over tandemvoeden. Tandemvoeden is het borstvoeden van meerdere kinderen tegelijk. Is het überhaupt mogelijk, vroeg ik me af. Dat is het zeker…

Drie kinderen aan de borst

Over dit onderwerp interviewde ik Sammy (25), mama van een zoontje van 2 en een jongenstweeling van negen maanden.

Sammy ziet borstvoeding geven als een logisch gevolg van de zwangerschap. Je doet het puur zoals het vanzelf al gaat; je krijgt een kind en de beste voeding die je kan geven is borstvoeding, dus die geef je dan. Toen haar eerste zoontje geboren werd kwam de borstvoeding snel op gang, en waren er eigenlijk geen problemen, op een paar tepelkloven na. Alles ging van een leien dakje. Samen vlogen Sammy en haar zoontje door de borstvoedingsperiode heen. In de week van zijn eerste verjaardag ontdekte Sammy dat ze opnieuw zwanger was, van een tweeling zo bleek al snel.

“Droog” drinken aan de borst

Een bewuste keuze om haar oudste zoontje te blijven voeden heeft ze niet gemaakt. Hij liet duidelijk merken er nog niet klaar voor te zijn om te stoppen met drinken, en dus dronk hij de hele zwangerschap door bij Sammy. Veel vrouwen ervaren een productiedip tijdens een nieuwe zwangerschap, of de productie stopt tijdelijk zelfs helemaal onder invloed van de hormonen. Sommige kinderen blijven dan “droog” door drinken, en dat deed Sammy’s zoontje ook. In het begin van de zwangerschap was er nog gewoon melk, maar rond achttien weken werd dat toch een stuk minder. Hij was toen al één geweest, dus een fles hoefde hij niet per se meer te krijgen. Sammy wilde hem wel graag melk blijven aanbieden, en toen zij in het ziekenhuis werd opgenomen voor hyperemesis gravidarum (extreme zwangerschapsmisselijkheid) kolfde ze iedere dag. In totaal had ze twee keer per dag ongeveer een opbrengst van dertig cc. Omdat Sammy toen regelmatig niet thuis kon zijn om haar zoontje de borst te geven voor zijn middagslaapje en ’s avonds, gaf haar vriend hem op die momenten kleine flesjes met koemelk en havermoutpap, zo bleef het melkdrinken wel in stand in Sammy’s afwezigheid. Haar zoontje was toen niet meer afhankelijk van borstvoeding als hoofdvoeding, en dronk ook al prima uit een rietjesbeker, bijvoorbeeld thee of vers vruchtensap.

Tandemvoeden in het verleden

Tijdens de zwangerschap van de tweeling las Sammy verschillende verhalen over tandemvoeden, onder andere eentje over minnen. Een min was een vrouw die voor één of meer andere vrouwen het voeden op zich nam. Dat was in het verleden heel gewoon, en voor de adel vaak zelfs verplicht. Sommige minnen voedden wel zes kinderen! Sammy was er dus van overtuigd dat drie kinderen voeden prima zou lukken. Maar toen de tweeling er eenmaal was bleek het in de praktijk toch best moeilijk te zijn.

Afstemmen en hechten

De eerste keer dat haar oudste zoontje zijn broertjes zag drinken was dat een beetje vreemd voor hem maar ook heel interessant. Hij kwam er meteen bij zitten en wilde zelf ook graag drinken. Sammy legde aan hem uit dat zijn broertjes nog erg klein zijn en vaak willen drinken. En dat als ze klaar zijn, hij dan ook mag drinken. Dit ging heel goed, en Sammy ervoer weinig jaloezie van haar oudste zoon. Hij dronk ook vaak tegelijk met een broertje als de ander al klaar was. Hierdoor ontstond er al snel een goede hechting tussen hem en de tweeling.

Plannen: zes uur per etmaal voeden

Praktisch gezien is een tweeling voeden net even wat meer ‘werk’. Gelukkig bestaan er speciale voedingskussens voor tweelingen, die Sammy graag gebruikt. De tweeling drinkt meestal tegelijk bij Sammy, omdat ze zich ook vaak tegelijk melden voor een voeding. Als ’s nachts een van de twee wakker wordt, wekt Sammy ook zijn broertje, en legt ze allebei aan. Anders komt Sammy niet aan haar eigen nachtrust toe: de tweeling vraagt ’s nachts nog vaak om de twee uur om voeding. In het openbaar voeden van de tweeling kan eigenlijk niet goed tegelijk. Het is niet te doen om discreet twee kinderen tegelijk te voeden; dan moet het wel om en om. Sammy’s oudste zoontje drinkt nog drie keer per dag bij Sammy, en daar kan ze nu op een heel andere manier van genieten dan toen hij nog een baby was. Hij begint soms te kletsen tijdens het voeden, en zegt dan “Ikke alle melk opgedronken, mama,” en zijn gezichtje straalt. Sammy is ongeveer zes uur per etmaal bezig met voeden van haar drie zoontjes.

Een gemiddelde dag uit het leven van Sammy

“Tussen acht en negen uur ’s ochtends worden we wakker, alledrie de jongens zijn uitslapers. Ik voed de tweeling op bed zodat ze nog even tevreden zijn. Daarna ga ik mijn oudste zoontje halen. Hij vindt het fijn om nog even bij me in bed te liggen, en drinkt dan ook bij me. Daarna kleed ik hem en mezelf aan en breng ik hem naar beneden. Hij mag dan even voor de tv. In die tijd kleed ik zijn broertjes aan en neem ik ze mee naar beneden.

Ik ontbijt met de oudste, die daarna zelf gaat spelen. De tweeling wil tegen die tijd vaak weer drinken. Na die voeding doe ik iets in het huishouden, en daarna gaan we naar buiten. Vaak heb ik de tweeling in de draagdoek en gaat de oudste op zijn fietsje. Als we terug zijn is het tijd voor een boterham en wat fruit, en tijd voor de tweeling om te drinken. Na het middageten breng ik de oudste naar bed voor zijn middagslaapje met een verhaaltje, een liedje, en zijn tweede voeding.

Tijdens zijn middagdutje heb ik de tijd om de woonkamer op te ruimen, te stofzuigen en te dweilen, en komt de tweeling meestal voor nog een voeding. Daarna speel ik met ze. Tegen die tijd wordt de oudste weer wakker, en eten we samen nog wat fruit. De rest van de middag is voor iets leuks, zoals koekjes bakken, naar de kinderboerderij of de speeltuin. Uiteraard wordt de tweeling in die tijd ook weer een of twee keer gevoed. Aan het einde van de middag komt mijn vriend thuis, die dan alle mannen even van me overneemt. In die tijd kan ik koken (soms met een van de drie in de draagdoek op mijn rug) en gaan we samen eten.

Na het eten vraagt de tweeling vaak om voeding en speelt de oudste nog eventjes. Als het zijn bedtijd is, herhalen we het bedritueel van zijn middagslaapje en gaat hij meestal rustig slapen. ’s Avonds wil de tweeling vaak clusteren, dus dan zit ik met twee baby’s en een pot thee op de bank en kom er meestal pas af als we zelf naar bed gaan.”

Mooi en zwaar

De dagelijkse realiteit van het voeden van drie kinderen is voor Sammy zowel heel mooi als ook zwaar gebleken. Het is lang niet altijd leuk, en Sammy geeft veel om haar zoontjes te kunnen borstvoeden. Het is af en toe best een gevecht om de tweeling goed te laten groeien, waardoor Sammy niet altijd van de borstvoeding kan genieten. Aan de ene kant blijft het een vanzelfsprekend iets voor haar dat ze drie kinderen tegelijk voedt, maar aan de andere kant  is het ook verbazingwekkend voor haar waar haar lichaam toe in staat is. Ook geestelijk is er veel kracht en doorzettingsvermogen voor nodig. Op sommige momenten zag ze het voeden ook niet meer zitten. Ook werd haar door mensen uit haar omgeving soms afgeraden om door te blijven voeden, omdat opgemerkt werd hoe zwaar het soms was voor Sammy. Maar op de momenten dat ze een van haar zoontjes bij zich neemt, moe of verdrietig, en ze hem aanlegt en voelt hoe hij ontspant, weet ze dat het het allemaal waard is.

Powermama

Ik vind Sammy een echte powervrouw, een voorbeeld voor andere vrouwen, en een mama in hart en ziel! Door haar doorzettingsvermogen en kracht, is het gelukt om de tweeling uiteindelijk goed te laten groeien op moedermelk alleen.

En hoe staat het met jou? Heb jij ook kinderen van verschillende leeftijden gevoed, of een tweeling?