Vegetarische viltvachten – Antroposofisch Leven

Advertorial. Schapenvachten.  Menig antroposofische ouder is er verzot op! Ik ook. In het bedje, in het autostoeltje, in de box en als speelkleed… je kunt nooit genoeg schapenvachten hebben. Baby’s laten slapen en spelen en ook simpelweg gewoon laten liggen op een schapenvacht heeft vele voordelen voor de gezondheid. Zo wordt de kans op astma sterk verminderd, en kan de baby zijn temperatuur veel beter reguleren.

Alleen.. er is een maar.

Vachten van dode schapen

Schapen worden vaak gefokt voor hun vlees en voor hun vacht. Natuurlijk kun je tegenwoordig  biologisch vlees kopen bij de bioboer, en dan weet je dat het dier dat op je bord ligt een goed leven heeft gehad. Er is bovendien een ruim aanbod van biologische schapenvachten te vinden, en ook dan weet je dat het schaap het goed heeft gehad. Alleen is het schaap van jouw biovacht dus wel dood, mogelijk is het zelfs gestorven puur om het verhandelen van zijn vacht. Het kan anders!

Vegetarische viltvachten

Er is nu een alternatief dat alle gezondheidsvoordelen van een “gewone” schapenvacht heeft maar waarvoor er geen dier gestorven is. Het heet “een vegetarische viltvacht”.

Vegetarische viltvachten zijn precies even mooi als “gewone” vachten. Ik vind ze zelfs mooier. De naam slaat uiteraard op het feit dat het dier dat de vacht gegeven heeft, nog leeft. En: het dier in kwestie zal nog vele jaren vachten kunnen blijven geven. Zelf heb ik ook een vegetarisch viltvachtje, met een prachtige spiraal op de achterkant. Het is lekker zacht en warm, en kouwelijk als ik ben, zit ik er graag op, vooral ’s avonds.

De productie van een vegetarische viltvacht

Viltvachten worden gemaakt van de geschoren vacht van een schaap. De vacht/haren worden op een laag wolvlies gevilt met zeep en water. Dat kan in een bepaalde vorm, zoals een hart of een ovaal, maar natuurlijk ook gewoon in de vorm van een “gewone” schapenvacht voor het meest natuurlijke effect.

Naast dat het diervriendelijk is, zijn vegetarische viltvachten ook milieuvriendelijk. De huid hoeft niet gelooid te worden, en dus worden er geen chemicaliën gebruikt. Het hele proces van het vachtvilten wordt ondersteund door water en zeep alleen. Je maakt de viltvacht met je blote handen.

Zelf maken in een workshop of gewoon kopen

Marjel Neefjes en haar man runnen samen de schaapskudde Grebbeveld Schapen&zo. Marjel vilt vachten van hun eigen schapen, en organiseert ook met regelmaat vachtviltworkshops. Zo kun je dus je persoonlijke vacht komen vilten!

Kijk voor meer informatie over viltvachten op de website van Marjel.