De poepdokter, gezond van mond tot kont – Antroposofisch Leven

Heb je weleens last van een opgeblazen gevoel? Verstopping? Of erg dunne ontlasting? En merk je dat zo ongeveer niemand het gewoon vindt om daarover te praten? Dan ben je nu uit de brand. Want Nienke Tode-Gottenbos vindt het heerlijk om het met je te hebben over poep. “Let’s talk dirty”, zegt ze, en ze voegt de daad bij het woord met het boek “De poepdokter, gezond van mond tot kont”.

Darmfloratherapie

Een boek over de darmfunctie en ontlasting dat leest als een trein, wie had gedacht dat dat mogelijk was? Ik in ieder geval niet! Maar met “De Poepdokter” heb je goud in handen. Het boek vertelt je op vlotte toon en in zeer goed te begrijpen Nederlands wat er zoal mis kan gaan in je spijsvertering en ook hoe je daar wat aan kunt doen. Gewoon, door beter op te letten hoe, wanneer en wat je eet, maar ook bijvoorbeeld met darmfloratherapie. Pardon? Ja, darmfloratherapie: het opsporen en behandelen van jouw spijsverteringsklachten. Op een wetenschappelijk goed onderbouwde en reguliere manier. Nieuwsgierig? Ik vat even voor je samen wat dit grondige en toch heel luchtige boek je te bieden heeft:

Van zinnige uitleg tot smakelijke recepten

De Poepdokter valt meteen met de deur in huis. De inleiding vertelt je hoe ontlasting eruit kan zien en wat normaal is en wat niet. Handig. En het geeft meteen een opening.  Rustig, nuchter en duidelijk praten over poep…het kan dus.

Het boek is opgebouwd uit zeven hoofdstukken:

  1. Vertering van mond tot kont. Hoe verloopt je spijsvertering: een stapsgewijze uitleg van wat normaal is en wat er mis kan gaan.
  2. Je darmflora. Wat is de darmflora eigenlijk, hoe is deze opgebouwd en wat heeft je darmflora nodig om goed te kunnen functioneren?
  3. Wat je darmflora allemaal voor je doet. Welke invloed heeft je darmflora op je gezondheid?
  4. Gooi die rotzooi uit je dieet! Welke soorten voedsel zijn niet goed voor je spijsvertering, en waarom niet? Met aandacht voor allergieën, intoleranties en overgevoeligheid, en het verschil daartussen.
  5. Hou je darmen gezond. Wat zijn prebiotica, probiotica, metabiotica en synbiotica….en waarom heb je die nodig? Over het nut van gefermenteerde voeding en van supplementen.
  6. Eten voor je darmflora. Over de opbouw van een goed voedingspatroon, met veel handige tips.
  7. Eerste hulp bij darmproblemen. Welke spijsverteringsproblemen kun je allemaal hebben? En als je er zelf niet in slaagt die te verhelpen, hoe vind je dan de juiste hulp?
Zwartebonenbrownie en prebiotische pizza

Een erg leuk extraatje van dit boek zijn de recepten, die stuk voor stuk niet moeilijk te maken zijn. Uiteraard zijn ze allemaal heel goed voor je darmflora (best een mooi woord trouwens) en deels ook glutenvrij. Van zwartebonenbrownie tot prebiotische pizza, ik ga ze maken, allemaal! Ook zin om de keuken in te springen? Kijk dan gauw bij mijn blog over Nienkes darmherstellende chocoladepudding.

Mijn mening over “De poepdokter”

Vanaf de eerste bladzijde was ik geboeid door het boek, ik heb het tussendoor nauwelijks weg kunnen leggen. Dat kwam eensdeels door de vakkundige informatie in combinatie met de mooie, vlotte styling en anderzijds door de pakkende en enthousiaste schrijfstijl van Nienke Tode-Gottenbos. Je merkt aan alles dat zij echt hart heeft voor de darmflora, en daarbij schrijft ze -net als op haar blog– ook nog zeer onderhoudend en met veel humor. Wat ik erg fijn vond, was de manier waarop ik als lezer aangesproken werd. Nergens spreekt Nienke je belerend toe, jouw eigen keuzes en je autonomie staan bovenaan. En dat is fijn, want vaak weet je zelf ook wel ongeveer waar je de mist ingaat en waarmee je jezelf buikpijn bezorgt. Met Nienkes tips kies je zelf wat je daaraan doet en hoe. Kortom: ik kan je “De poepdokter” van harte aanbevelen!

De poepdokter
Gezond van mond tot kont
Nienke Tode-Gottenbos


2016, Splint Media B.V., Hilversum
splintmedia.nl
ISBN 978-90-824177-1-5
Prijs € 22,95