Blotevoetenpad in Twello – Antroposofisch Leven

Deze zomer wilden we er lekker op uit in eigen land. We houden van uitjes in de natuur, culturele uitjes en uitjes die ons verrassen. We besloten dichtbij huis te zoeken naar zulke uitjes, en vonden informatie over het Blotevoetenpad in Twello, vlak onder Deventer.

Ik loop in huis eigenlijk altijd op blote voeten, (tot ver in de herfst, soms ook in de winter) en als het weer het toelaat soms ook buiten als ik ga wandelen. Ik vind het heerlijk. Je maakt veel beter contact met de aarde op blote voeten dan met schoenen aan. Ik kon dus niet wachten om naar Twello te gaan!

Hof van Twello

Het Blotevoetenpad is onderdeel van de Hof van Twello, een soort uitgebreide kwekerij die bestaat uit een landwinkel met duurzaam en (gedeeltelijk) biologisch-dynamisch geteelde producten, een brasserie, een mini-camping met yurt en pipowagen en elf bijbehorende tuinen. Om die tuinen ging het ons:  daar loopt het Blotevoetenpad doorheen.

Dwars door de tuinen

Aan het begin van het pad is een grote speelweide waar je je schoenen kunt stallen in een kast, en dan ga je een hek door. Daarna loop je door over het smalle pad, waarlangs wegwijzers staan met duidelijke pijlen. Je begint bij de pomologische tuin, vol diverse appelbomen.  Er zijn onder andere ook een middeleeuwse tuin, een yogaweide, een Romeinse tuin, en een rauwe tuin. Je loopt afwisselend dwars door de tuinen en over het pad. Het geheel is zo opgezet dat je geen totaaloverzicht hebt, wat de wandeling verrassend maakt. Je wordt erg nieuwsgierig naar wat er nog komt.  Overigens krijg je wel een folder mee waar de volgorde van de tuinen duidelijk op staat, zodat je wel enigszins kunt inschatten hoe ver je bent.

Voeten: werk aan de winkel!

Onderweg zijn er allerlei verschillende sensaties waar je voeten aan blootgesteld worden, zoals modderpoelen (soms best diep!), kiezeltjes, boomwortels en keien. Het mooiste vond ik de uitgestrekte wei met modder, kleine beekjes en bloemen, waar je doorheen kon door afwisselend door de modder te ploegen en over boomstammen te klauteren.

Gezond moe

Al met al waren we zeker twee uur bezig met het pad. Onderweg hebben we gepicknickt op een bankje, en we hebben steeds ruim de tijd genomen om de diverse plantenbedden te bekijken. Leuk was het dat we onze voeten konden afspoelen bij een ouderwetse pomp. Na afloop waren we gezond moe, en hebben we nog genoten van een stukje wortelwalnotentaart (zonder suiker) en een smoothie van de verbouwde producten op het terras van de brasserie. Na een paar plantjes voor in de tuin gekocht te hebben bij de landwinkel, gingen we voldaan en vrolijk weer naar huis. Met het plan om elk jaar minstens een keer terug te komen.

Evaluatie

Voor het Blotevoetenpad betaal je zes euro per persoon, kinderen vanaf vier jaar betalen drie euro vijftig. Deze prijs vonden wij het uitje zeker waard.

Vooral voor gezinnen met basisschoolkinderen

Het pad is vooral geschikt voor gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd. Als je gaat, neem dan zwemkleding mee, want er is een zwempoeltje  bij de speelweide, en bij één van de tuinen bovendien een modderkuil waar je met een glijbaan in kunt. Voor erg jonge kinderen is dit uitje minder geschikt; een buggy of kinderwagen kun je wel meenemen, maar door de modderkuilen zul je er erg mee moeten manoeuvreren, of je moet hem optillen. De kleintjes zelf zullen niet alles kunnen lopen. Gelukkig splitst het pad zich bij de moeilijkste stukken, zodat je die kunt overslaan. Overigens kun je je kindje natuurlijk prima in de draagdoek meenemen, dat heb ik ook gedaan.

Met schoenen lopen? Het kan!

Wil je iemand meenemen die niet zonder schoenen kan lopen, dan is dat gewoon mogelijk. Maar trek dan wel oude schoenen aan die tegen een stootje kunnen en die vies mogen worden.

Vuile voeten na afloop? Geen probleem.

Je kunt je schoenen prima kwijt in een schoenenkast. Daar vlak in de buurt vind je ook een pomp om je voeten af te spoelen voor als je weer terug bent. Handdoeken liggen in principe ook klaar, maar toen wij het pad gelopen hadden, waren die allemaal gebruikt. Gelukkig hadden we er zelf eentje meegenomen.

Bewegwijzering en informatie

De bewegwijzering is over het algemeen prima in orde. Alleen het labyrint en de prehistorische tuin hebben wij niet kunnen vinden; daar hebben we ook niet veel moeite voor gedaan (soms moet je net even iets verder kijken dan je neus lang is). Het is een leuk extraatje dat je bij een duurzame, verantwoorde kwekerij te gast bent. Er is veel informatie over een verantwoorde manier van landbouw en over de initiatieven waar Hof van Twello bij betrokken is.

Landwinkel en brasserie

In de uitgebreide landwinkel worden de gekweekte producten verkocht maar ook voorverpakte zaken als zaden, broodbeleg en dergelijke. En ook gewassen die je zelf verder kunt opkweken, of kant-en-klaar in je tuin kunt zetten.

De brasserie verkoopt voortreffelijke etenswaren van eigen kweek. Als je het Blotevoetenpad hebt gelopen, krijg je daar een korting, maar let op: deze geldt per dag voor steeds andere consumpties.

Nu zijn we wel benieuwd. Kenden jullie Hof van Twello al? Zijn jullie er geweest? En wat vond je ervan?