Review: “Goed zoet, bakken zonder suiker” – Antroposofisch Leven

Bakken zonder suiker, het klinkt ideaal. Bij uitgeverij Loopvis is een boek verschenen met recepten, en met aanvullende informatie over suikervrij bakken. De auteur is Nanne Hogeland.

Suiker, niks voor mij

Jaren geleden al kwam ik erachter dat ik niet zo heel goed tegen suiker kan. Van geraffineerde suiker gaat mijn bloedsuikerspiegel schommelen, en dat geeft vervelende klachten. Heel lang heb ik daarom alle suiker maar zoveel mogelijk vermeden (en da’s moeilijk, want suiker zit zelfs in voedingsmiddelen waar je het niet van verwacht zoals ketchup of vleeswaren). Ook heb ik wat geëxperimenteerd met suikervervangers en helemaal suikervrij bakken, maar niet zo grondig als Nanne Hogeland. Zij pakte de zaak voortvarend aan, mikte al ploeterend vele suikervrije baksels de afvalbak in maar kwam uiteindelijk triomfantelijk tevoorschijn met dit zeer grondige en systematisch opgezette receptenboek.

Goed zoet, bakken zonder suiker

De titel zegt het al: “Goed zoet” bevat recepten van allerlei zoete lekkernijen zonder suiker. Maar Nanne gaat een stap verder. Naast recepten met witte bloem geeft ze ook voorbeelden van baksels met volkoren-, haver- en notenmeel, en zelfs ook van gluten- en lactosevrij lekkers. Nanne moet een echte zoetekauw zijn, want ze beperkt zich niet tot taartjes, koekjes en ander gebak, maar geeft ook recepten van drankjes en zelfs van alternatieve slagroom (van kokosmelk). En als we onszelf dan helemaal hebben volgegeten met al die heerlijkheden, dan kunnen we ook nog lezen wat er in je lichaam gebeurt als je suiker eet. En interessante theoretische informatie over suikervervangers en de glycemische index bestuderen.

Suikervervangers

Nanne legt eerst uit waarom suiker en witmeel ongezond zijn. Vervolgens geeft ze een overzicht van negen suikervervangers en acht bloemvervangers, compleet met eigenschappen en voors en tegens. Ik vond het handig om die allemaal op een rijtje te hebben, maar het viel me wel tegen om te lezen dat ze ook allemaal zo hun nadelen hebben. Palmsuiker, kokosbloesemsuiker, oerzoet en honing bestaan bijvoorbeeld voor bijna de helft uit fructose -vruchtensuiker- en kunnen daardoor belastend zijn voor de lever. Ze zijn bovendien niet geschikt voor diabetici. Dat maakt toch dat ik met een ander oog naar de recepten kijk waar deze zoetstoffen in verwerkt zijn. Suikervrij is duidelijk niet hetzelfde als…nou ja…suikervrij. Gelukkig volgen er later zoveel recepten dat je met enig uitpluiswerk echt wel kunt uitzoeken welk gebak het beste past bij je persoonlijke voorkeur en mogelijkheden.

De recepten

Na een aantal zeer nuttige overwegingen betreffende rijsmiddelen, vetten, groenten en natuurlijke versiersels kunnen we dan door naar het echte werk: de recepten. Nanne heeft ze ingedeeld in zes hoofdstukken:

  1. Stap 1: lekkernijen met bloem, hier vinden we met name (cup)cakes.
  2. Stap 2: zoetigheden met volkorenmeel, met recepten voor koekjes en taartbodems.
  3. Stap 3: lekkers met haver- en notenmeel, met allerlei taarten, snoep en desserts.
  4. Extra: tussendoortjes en traktaties, met koek, repen en een spectaculaire regenboogtaart.
  5. Drankjes: zeven frisse drankjes.
Zoetstof tot nadenken

Onder deze leuk gevonden titel vinden we het laatste hoofdstuk. We leren hier wat suiker met ons lichaam doet en wat de glycemische index is. Er is nog wat meer informatie te vinden over de suiker- en bloemvervangers (waarom staat die niet aan het begin?), die speciaal voor deze publicatie zijn onderzocht door studenten Voeding en Diëtetiek  en we lezen nog wat overwegingen van Nanne. De laatste bladzijden zijn, zoals het een goed kookboek betaamt, gevuld met een handige index van de recepten.

Vormgeving: een compliment

Dit handige, nuttige en niet te vergeten zeer grondige boek is vormgegeven op een manier die een apart compliment verdient. Ik had “Goed zoet” haast alleen al gekocht omdat het er zo aantrekkelijk uitziet. Voor fotografie en styling is Saskia Lelieveld verantwoordelijk, voor illustratie en vormgeving Julie Tavernier. Het is te hopen dat zij nog vele kansen krijgen tot samenwerking, want zij maakten samen een vrolijk, fraai boek met een perfecte match van inhoud en uiterlijk. Chapeau!

Zelf aan de slag

Natuurlijk ben ik zelf gaan bakken, ik wilde weleens weten of de baksels echt zo lekker zijn als Nanne beweert. Ik heb me gestort op de Amelander Dûmkes, een variant op de Fryske dûmkes van bladzijde 87. Wie zin heeft, kan meedoen: ik mocht het recept delen van uitgeverij Loopvis. Of het lekker was? Oordeel zelf, maar bij ons hebben deze koekjes de volgende dag niet gehaald!

Goed zoet, bakken zonder suiker. Door: Nanne Hogeland. 
Uitgeverij Loopvis, Groningen/Velp, 2014.
ISBN 978 90 817648 3 4 
Gebonden, prijs: € 29,95